Är det värt att spara pengar längre?

En av många åtgärder som Riksbanken har gjort för att stävja problemen i den svenska ekonomin och få fart på konjunkturen är att sänka reporäntan. Det har gått så långt att de gjort något historiskt, nämligen sänkt räntan så mycket att den just nu befinner sig på minus, vilket gör det gratis för banker i Sverige att låna pengar, vilket i sin tur gör att de kan låna ut mer pengar. Dessa pengar är sedan tänkta att gå ut i den svenska ekonomin för att stimulera konsumtion och på så sätt ytterligare spä på en uppåtgående trend med ökat flöde av pengar och en positiv tillväxt.

Så långt, allting grönt. Men vad blir egentligen effekten av att göra såhär med den svenska ekonomiska marknaden? Jo, i slutändan så slår det som vanligt tillbaka på privatpersonerna. En minusränta innebär nämligen att det i princip är onödigt att spara pengar just nu, eftersom att det ändå inte kommer att ge någon speciell avkastning. Vanliga spar- och lönekonto kommer alltså inte att betyda så mycket, det kan istället bli så att vi förlorar pengar på att ha de här kontona, och det enda att göra åt det är att investera i mer otrygga aktier eller aktiefonder för att se samma utveckling.

Det kan slå tillbaka hårt, för om man vill ha avkastning på sina sparade slantar måste man ta det steget. Och sker det en dramatisk förändring på aktiemarknaden så kommer vi att förlora mycket, därför är det ett moment 22 för oss sparare nu, där det inte är lätt att veta vad som är rätt att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *