Vad händer med bostadsmarknaden?

Det är svårt på bostadsmarknaden just nu. Det som många har beskrivit som en bostadbubbla kan nog inte växa speciellt mycket mer än vad det redan har gjort. Som det ser ut just nu så belånar vi svenskar oss allt mer, en utveckling som närmast har skenat. Bostadspriserna har bara blivit allt högre, och det intressanta är att lågkonjunkturen inte har haft den effekt som det borde ha, nämligen att priserna sjunker. Snarare steg de under den tiden också, och nu när det är bättre tider så stiger de än mer.

Det är dessutom en stor brist på bostäder i Sverige idag, vilket betyder att människor måste ha kapital för att kunna vara med och konkurrera. Eftersom utbudet är litet så skjuter priserna iväg, och det är många som är i desperata behov av att flytta till något större. Det gör att priserna accepteras och därmed blir försäljningen extrem, närmast dopad.

Finansinspektionen kom med ett förslag om att det skulle införas ett krav på amorteringar för nya låntagare för att försöka få bukt på problemet. Men de fick dra tillbaka sitt förslag, så nu gäller samma regler som vanligt. Dock är det så att ränteavdraget har blivit ifrågasatt från flera håll, speciellt eftersom att det mest gynnar de som har högst lån, det vill säga mest pengar. Att något måste göras står ju helt klart, men vad är för svårt för mig att spekulera i. Jag är varken ekonom eller politiker, men att situationen är problematisk behöver man inte vara ett geni för att inse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *