Vad händer med sjukvården?

sjukvårdVi har en sjukvård i Sverige som haltar betänkligt. Det som en gång kändes så tryggt och säkert är idag istället något som vi inte har någon som helst tilltro till, och mest får hoppas på att vi kommer att få vård, bra och i tid.

Vad är det egentligen som har hänt? Jo, landstingen runt om i Sverige har inte lyckats manövrera kostnader som man bör. Det har gjort att kostnaderna skenar rejält, och den enda lösningen på problemen som landstingen har är att kasta ännu mer av skattebetalarnas pengar, och på så sätt hålla båten flytande ytterligare några år. Problemet med det här angreppssättet är att man vänjer sig, att pengar kommer utan att behöva förändra eller förbättra organisationen. Det blir ett litet plåster på ett stort blödande sår, som helt enkelt inte räcker. Det behövs något omfattande från början och inte små åtgärder.

Sedan har en debatt briserat som rör privat kontra offentligt, som jag i grunden tycker är löjlig. Det handlar i grund och botten om vård, om människor som vill arbeta med att ge människor bra vård. Det gäller speciellt inom det privata, för lyckas inte vården inom det privata så kommer det företaget att gå under. Det är felet med det offentliga, det finns egentligen inga kännbara effekter av en dålig hanterad vård. Därför finns inte heller incitamenten att göra någonting åt det.

Det behöver hända något rejält inom svensk vård, och det är snart. För vi vill inte befinna oss i ett läge där varje dag innebär en risk för vårdtagarna. För det är så det ser ut i dagsläget. Dåligt med resurser, dåligt med personal och ändå är det inte någon markant ökning av vårdbehovet. Någonstans har det gått fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *