Vi anställda har en fruktansvärd situation

Det finns få yrken som är så påfrestande som sjuksköterska. Det gäller både fysiskt välmående och det psykiska, för båda delar får utstå rejäla prövningar när du arbetar som en människa med uppdrag att ta hand om sjuka människor. Det är med andra ord inte speciellt konstigt att vårdpersonal reagerar så starkt som de gör på sin arbetssituation, för många gånger är det faktiskt ohållbart. Det går inte, i längre perioder, arbeta på det här sättet utan att det blir konsekvenser för personalen.

Problemet är att många landsting slår dövörat till. Det innebär att de fortsätter att pusha sina anställda till nya nivåer, enbart för att spara pengar på sätt som kanske är helt förkastliga. Vad gör det med personalsituationen? Jo, det skapar människor som kanske blir minst lika sjuka som de som de tar hand om. Det skapar ett läge där de anställda fruktar för att gå till jobbet, det skapar ett läge där de anställda bävar inför det där telefonsamtalet som kräver att de måste komma in och göra en sväng övertid, ytterligare en gång, eftersom att två till sjuksköterskor har sjukskrivit sig eller slutat.

Det här är kanske det största problemet som sjukvården har, för visst kan vi ha hur många mediciner och apparater som helst, men utan de kompetenta och utvilade människorna som styr dem kommer vården fortsatt att brista och det ger konsekvenser på samhället vi lever i, där den vanliga människan drabbas i ett läge i livet som är extremt utsatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *